Izgled budućeg vizitorskog centra na Obedskoj bari
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Kako će izgledati centar za posetioce na Obedskoj bari

Po projektu beogradskog Inka studio u našem rezervatu prirode nići će vizitorski centar koji svojom arhitekturom podržava prirodno okruženje.

Na samo 40 km od Beograda nalazi se Obedska bara, prvi rezervat prirode na svetu nakon Jeloustouna koji je dobio specijalni nivo zaštite međunarodne prirodne baštine i time postao Specijalni rezervat prirode. Ovaj rezervat prirode zaštićen je još od 1874. godine i priznat je kao najznačajnije stanište ptica na svetu od mnogih eminentnih organizacija i institucija.

U cilju promovisanja svih vrednosti rezervata Obedska bara, planirana je izgradnja novog vizitorskog centra ukupne površine oko 3.500 m2. Projektni biro Inka studio napravio je projekat koji na najbolji način prezentuje sve prirodne i kulturne vrednosti specijalnog rezervata prirode Obedska bara.

Pogledajte kako će izgledati vizitorski centar:

Organski oblikovane dve spratne celine, međusobno se prepliću ostvarujući na taj način jedinstvene ambijentalne zone.

Formalno oblikovanje novog vizitorskog centra Obedska bara podržava prirodno okruženje rezervata čineći sa njim jedinstvenu celinu. Organski oblikovane dve spratne celine, međusobno se prepliću ostvarujući na taj način jedinstvene ambijentalne zone. Prizemna transparentna celina koja se zrakasto prostire u tri pravca, povezuje se sa prirodnim okruženjem, dok se gornja zatvorena celina objekta prostire u dva pravca, delimično mimoilazeći prizemni deo objekta, naglašavajući na taj način spontane prirodne tokove i u arhitektonskom oblikovanju.

Fasada je projektovana tako da ostvaruje jedinstvenu vezu između objekta i samog staništa. Prizemni deo je skroz transparentan i otvara pogled prema bari, dok je fasada sprata skroz zatvorena drvenim žaluzinama sa vertikalnom podelom, čijim se otvaranjem ostvaruje razigrana kompozicija punih i praznih površina. Krov je ravan, neprohodan, i na njemu su projektovani solarni paneli, kao vid održivih izvora energije.

Gradnja vizitorskog centra na Obedskoj bari je započela

Prostor rasterećen konstrukcijom

Prema zahtevima investitora, objekat vizitorskog centra projektovan je kao multifunkcionalni prostor u kome je glavna namena izložbeni deo, uz koji je predviđena i salu za projekcije, kafe-restoran, smeštajni kapacitet i kancelarijski prostor sa salama za sastanke i konferencije i panoramsku terasu.

U skladu sa arhitekturom objekta rešavana je i konstrukcija tako da je unutrašnji prostor maksimalno rasterećen konstruktivnim elementima kako bi objekat bio što funkcionalniji, i kako bi i tehnološka šema kretanja posetilaca, korisnika i zaposlenih bila logična, a ujedno kako bi se sačuvala estetika enterijera.

Projekat potpisuje Inka studio iz Beograda

Krov je ravan, neprohodan, i na njemu su projektovani solarni paneli, kao vid održivih izvora energije.

Nivo prizemlja koncipiran je kao otvoreni izložbeni prostor sa kumunikacijom koja usmerava na cirkularno kretanje kroz eksponate s okvirnom bruto površinom oko 1.500 m2. U ulaznom delu predviđa se foaje sa info-pultom iz kog je moguće da se turističke grupe usmere direktno ili ka izložbenoj postavci ili ka sali za predavanje ili ka panoramskoj terasi sa spektivima.

Izložbeni prostor urađen je za potrebe stalne postavke prema namenski odvojenim celinama – celina šuma, reka, bara, kulturno nasleđe. Izložbene celine pregrađene su sa delovima fiksnih i pomerljivih pregrada, čime je napravljena mogućnost fleksibilnog izložbenog prostora prilagodljivog budućim potrebama.

Kontakt s prirodom

Izložbeni deo ostvaruje neposredni kontakt sa prirodom i okruženjem Obedska bara i uspostavlja vezu između eksponata i okruženja rezervata.

Sala za projekcije kapaciteta 56 mesta, sa kancelarijom i projektorom namenjena je različitim namenama od projekcija, do edukativnih predavanja. Na kraju izložbenog dela smešten je restoran sa terasom i izlazom na park. U okviru ovih sadržaja na prizemnom delu nalaze se još prateći sadržaji kao što je suvenirnica smeštena na glavnoj trasi kretanja, na kraju izložbene postavke sanitarni blok, kao i prateća kuhinja uz restoran.

Delimično nagnut teren ka Obedskoj Bari omogućio je da se obezbedi smeštaj prostor za skladištenje katamarana, kao i potrebne tehničke prostorije i ostave u podrumskom delu objekta sa okvirnom bruto površinom 650 m2.

Smeštajni kapaciteti

Na nivou prvog sprata projektovan je smeštajni deo sa poslovnim prostorom okvirne bruto površine 1330 m2. Prema projektnom zadatku, u smeštajnom delu, ostvaren je kapacitet od 4 dvokrevetne sobe, 4 trokrevetne sobe, 1 soba namenjena osobama sa posebnim potrebama i 3 apartmana. Većina soba imaju terase i pogled prema rezervatu. Sa nivoa prvog sprata izlazi se na panoramsku terasu površine 276 m2, koja je namenjena razgledanju rezervata. U skladu sa tim na terasi su projektovani spektivi, kao i prateći mobilijar i zelenilo.

Vizitorski centar svojom arhitekturom podržava prirodno okruženje.

Na nedavno završenom Kopaonik Business forumu objavljeno je da krenula gradnja vizitirskog centra na Obedskoj bari. Datum otvaranja nije objavljen.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *